sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Kodin sydän on kirjahylly


Yksi kotimme silmäteristä on kirjahylly, joka ostettiin keväällä sattuman saattelemana. Olimme vilkuilleet Lundian hyllyjä useasti, mutta viimeinen ostopäätös syntyi, kun osuimme sattumalta Lundian ystävänmyynneille, josta tikkaat ja hyllyt lähtivät mukaamme reippaasti normaalia halvemmalla hinnalla.
Kirjahyllyn paikka takan vieressä oli heti itsestäänselvyys, mutta kaikki muu sen ympärillä haki - ja hakee edelleen - paikkaansa. Tarkoituksena on piakkoin purkaa tuo hyllyn ja olohuoneen puolikkaan päällä oleva parvi, jolloin kolmannen kerroksen kattoon asti ylettyvä ikkuna tulee kokonaisuutena esiin ja huonekorkeus nousee yhden kerroksen verran.

Meillä on paljon kirjoja. Siis PALJON. Oma hommansa olikin siinä, että mitkä kirjat hyllyyn laitetaan, ja ennen kaikkea - miten ne laitetaan. Uskomatonta miten tärkeä, ahdistava ja millintarkka asia tuostakin kehkeytyi.

Hyllyjen sisustus on vaihdellut pariin otteeseen, mutta nyt pyrin olemaan koskematta siihen, koska joka kerta se aiheuttaa aivan holtittoman lumipalloefektin, jota seuraa hyllyjen tyhjennys, turhautuminen, yöunien menettäminen ja lopulta kaiken takaisin täsmälleen samoille paikoille palauttaminen. Asiaa ei helpota pätkääkään kirpputoreilta jatkuvasti tekemäni erinäiset esinelöydöt, joille pitää tietty aina löytyä paikka kirjahyllystä.

Hyllyn reippaasti isoimmasta pinta-alasta ja painosta vastaa Mikon kokkikirjat. Niitä on miljoona ja ne koettelee kovasti Lundian melko kovan painokeston hyllyjä.

Noita kyseisiä kirjoja tulee postin mukana jatkuvasti lisää, ja vaikka niitä ei ensilukemisen jälkeen hirveän montaa kertaa hyllystä kaiveta, niin asia on sen verran pyhä, etten edes tohdi ehdottaa, josko niitä kaikkia ei tarvitsisi laittaa hyllyyn. Iso osa kirjoista kuitenkin jo nyt on piilossa pahvilaatikoissa yläkerran varastohuoneessa, joten jännityksellä vain katselen, kun uusien, vielä paikkaansa odottavien keittokirjojen pino kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti