tiistai 2. helmikuuta 2016

DIY beef jerkyKas, lemppariani, kuivalihaa.

Koska ne maksaa sikana, ja koska en osaa syödä niitä sivistyneesti pikkupussi kerrallaan, aloin pari vuotta sitten tekemään niitä ite. Aina välillä muistan aktivoitua tämän suhteen ja toimin pienenä jerky-tehtaana useasti lyhyen ajan sisällä, ja välillä taas valmistusaika tuntuu aivan liian pitkältä enkä jaksa vaivautua puoleen vuoteen.

Vaikka muuten on tullut vähennettyä lihansyöntiä, niin edelleenkin pystyn tuhoamaan parista lihakilosta tehdyt beef jerkyt sellaisessa ajassa, että muita hirvittää. Niinku oikeasti, oisitte nähneet Mikon ilmeen lauantaina....
Tekeminenhän on helppoa kuin mikä, sillä tähän versioon tarvitset vain uunin, haluamasi määrän esim. naudan sisä-, ulko- tai paahtopaistia sekä mausteita. Itse en jaksa vaivautua alle kilon paistilla, sillä valmista tavaraa tulee kuitenkin siihen alkuperäiseen määrään verrattuna niin vähän. Ja se menee niin nopeesti.

Tässä mun diy beef jerky -ohjeistukseni:

- n. 2 kg naudan sisäpaistia
- soijakastiketta
- worcester-kastiketta
- tandoori-maustetta
- kuivattua chilimurskaa
- mustapippuria

Pistä paisti, josta puhdistettu mahdolliset nestelillut pois, pakkaseen noin tunniksi tai pariksi, jotta saat leikattua helpommin ohuita, noin pari millisiä viipaleita.

Sekoita viipaleet mausteisiin isossa kulhossa, ja anna olla hetki, ehkä pidempikin, jos vain maltat.

Ripusta viipaleet cocktail- tai hammastikuilla uuniritilälle roikkumaan, kuin pyykit konsanaan. Jätä vähän hajurakoa toisiin viipaleisiin, niin kuivuu paremmin.

Kun lihat roikkuu ritilällä, laita se uuniin ja pelti sen alle, jotta kuivuvasta lihasta irtoavat tipat ei sotke uunin pohjaa.

Asteita n. 50-70 ja paistoaika vähintään 8 tuntia. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, niin laita aluksi esim. tulitikkuaski uuninluukun väliin, jotta kosteus pääsee uunista tehokkaammin pois. Jos käytössäsi on tavallinen uuni, niin voit pitää tulitikkuaskilla uuninluukkua rakosellaan koko paistoajan.

Itse laitan siis aina yöksi uuniin, ja sitten aamulla kerään ah niin herkulliset kuivalihat paperipusseihin ja lähden töihin aiheuttamaan ihastuksen huokauksia - mun työpöydän ympärillä käy meinaan aikamoinen kuhina beef jerky -päivinä.
1 kommentti:

  1. Jaiks, onnistuin ilmeisesti hävittämään yhden kommentin, mutta vastataan silti, että siistiä jos menee kokeiluun! Tuu sit kertoo, onnasko hyvin ja mitä mausteita käytit :)

    VastaaPoista