lauantai 8. huhtikuuta 2017

SpelttileipäMuutamia kertoja olen tätä leipää tehnyt kotona ja ollut erittäin tyytyväinen. Leivästä tulee todella rapea kuorinen, mutta pehmeän ilmava sisältä. Täydellistä hitaisiin viikonloppuaamuihin.
Resepti on Teemun ja Markuksen Leipäkirjasta, joka kannattaa poimia kaupasta mukaan, jos hyvä leipä kotona kiinnostaa. Ohjeesta tulee 2 leipää.
Raski:

7,5 dl vehnäjauho
11 g kuivahiiva
2 tl merisuola
3 dl kylmä vesi

Sekoita kulhossa ensin kuivat aineet ja lisää vesi, peittele ja jätä huoneenlämpöön yön yli (vähintään 8 tunniksi).

Leipä:

raski edeltävältä päivältä
2,5 dl keitettyjä kokonaisia spelttijyviä
3,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
3 tl merisuolaa
11 g kuivahiivaa
vähän vajaa 3 dl kylmää vettä

Laita yleiskoneen kulhoon raski, jauhot, spelttijyvät, suola ja hiiva. Sekoita pienimmällä teholla ja lisää hiljalleen vesi. Taikina on sopivan kosteata kun se tarttuu vähän kulhon pohjaan. Nosta tehoa ja vaivaa 18 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisa ja sileä. Peittele liinalla ja anna levätä 45 minuuttia.
Muotoile jauhotetulla pöydällä leiviksi, itse tein 2 palloa (googlaamalla löytyy erilaisia leivän muotoiluohjeita). Nosta leivät kohotuskoreihin tai kevyesti jauhotetulle pellille. Anna kohota peiteltynä noin 1 tunti. Kumoa leivät varovasti pellille, jos käytät kohotuskoreja. Ripottele päälle vähän jauhoja ja tee muutama viilto leipiin terävällä veitsellä. Laita uunin pohjalle kuumaa vettä sisältävä astia (veden kuumentuessa, siitä nouseva höyry auttaa saamaan leipiin rapean kuoren) ja laita kuumenemaan 230 asteeseen. Paista leipiä ensin 10 minuuttia, laske lämpötilaa 215 asteeseen ja paista 20 minuuttia. Ota vesiastia pois uunista ja paista vielä 5-10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ja nauti pehmeän kirnuvoin kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti