keskiviikko 17. toukokuuta 2017

RaparperipiirakkaÄitienpäivänä tein Tarulle jälkkäriksi raparperipiirakkaa ja tarjoilin sen makeutetun ranskankerman kanssa.
Porukka kuulemma tuskastelee piiraspohjien kanssa, joten tässä erittäin helppo ja hyvä ohje siihen. Itse piirakasta tuli oikein hyvää ja raikasta, tykkäsin!

Piiraspohja

Tämä ohje hyödyntää taas mittasuhteita, eli kun ne vain muistaa, niin lähtee minkäkokoinen piirakkapohja tahansa. Edellisen kerran mittasuhteita käytettiin pastataikinassa.
Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan 3-2-1 (jauho-rasva-vesi). Siitä sitten kokeilemaan eri jauhoja, rasvoja ym. Voita käytettäessä on syytä muistaa että voissa on vettä, joten taikinaan ei tarvitse lisätä niin paljon vettä, eli soveltaa voipi ja kokemuksesta oppii... Tämä taikina soveltuu niin suolaisiin kuin makeisiin piirakoihin, ja jos täyte on kostea (esim. siihen tulee muna-maitoa), kannattaa taikina esipaistaa ennen täytteen lisäämistä.

300g vehnäjauho
200g voikuutio jääkaappikylmänä
50g jääkylmä vesi
hyppysellinen merisuolaa

Jauhot ekana kulhoon ja perään voi, nypitään sormien välissä kunnes seos on rakeista, herneenkokoisista pallukoista pieneen hiekkamaiseen. Lisätään vesi ja sekoitetaan sen verran että taikina tulee yhteen. Älä vaivaa liikaa tai valmiista piirakkapohjasta tulee kova. Pyöräytä kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Kaulitse vehnäjauhoja apuna käyttäen piirakkavuokasi kokoiseksi, noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Laske piirakkapohja voidellun piirakkavuoan päälle, painele haarukalla ja leikkaa ylimääräinen taikina pois tai taita se täytteen lisäämisen jälkeen sen päälle.

Nyt jos esipaistettaisiin pohja, se laitettaisiin 175c uuniin, foliolla ja vaikka herneillä peiteltynä ja paistettaisi n. 20 minuuttia, jonka jälkeen folio ja herneet otettaisiin pois ja paistettaisiin vielä 10 minuuttia.

Raparperitäyte & makeutettu ranskankerma

n. 500g raparperi
0,5dl maizena
1dl sokeri
1tl neilikka jauhettu
2tl kardemumma jauhettu
1tl inkivääri jauhettu

1prk ranskankerma
tomusokeria

Kuori ja leikkaa raparperit noin puolen sentin siivuiksi. Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen ja sekoita sen jälkeen raparperin kanssa. Levitä piirakkapohjalle ja pistä piirakka paistumaan uuniin 175 asteeseen 45-55 minuutiksi. Jäähdytä.

Vatkaa ranskankerma jäykäksi vaahdoksi ja mausta makusi mukaan tomusokerilla. Annostele lusikalla piirakkapalan päälle ja nauti!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti