torstai 21. joulukuuta 2017

Puolukkajäädyke ja omenaviinietikalla maustettu kinuskikastikeTuli tehtyä töissä yhteen tilaisuuteen puolukkajäädykettä ja siitä innostuneena ajattelin laittaa samaa omaankin joulupöytään jälkiruuaksi. Tämä on siitä hyvä jälkiruoka että sen voi tehdä täysin valmiiksi ja tarjoiltaessa ei tarvitse muuta kuin lämmittää kinuskikastike ja laittaa puolukat jäädykkeen päälle, helppoa ja nopeaa siis. Tarvitset tämän tekemiseen lämpömittarin, mutta sellaisia löytyy myös ihan peruskaupoista.

Puolukkajäädyke

8 keltuaista
3 dl puolukkasose (sulata puolukoita, aja blenderissä soseeksi ja paseeraa)
250 g sokeri

- Kypsennä keltuaiset, sokeri ja puolukkasose kattilassa kokoajan sekoittaen 84 asteeseen ja jäähdytä.

2 valkuista
100 g sokeri
65 g vesi

- Laita kananmunan valkuaiset kulhoon, jossa ne mahtuvat vaahtoutumaan.
- Yhdistä sokeri ja vesi kattilassa ja keitä kunnes 110 astetta ja rupea vatkaamaan valkuaisia. Jatka samalla vesi-sokerin keittämistä kunnes lämpötila on 121 astetta. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon kokoajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on huoneenlämpöistä, ja näin olet nyt valmistanut italialaista marenkia! Nostele marenki puolukkamassaan varovaisesti.

7,5 dl kuohukerma
Piparkakkuja makusi mukaan

- Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi ja nostele se lopuksi jäädykemassan joukkoon.
- Laita puolet massasta haluamaasi vuokaan (kannattaa pitää mielessä jäisen jäädykkeen irroittamisen helppous), murustele piparkakkuja päälle ja kaada sitten loput massasta päälimmäiseksi. Anna jäätyä pakastimessa.

Omenaviinietikalla maustettu kinuskikastike

1 prk kondenssimaito
2,5 dl kuohukerma
0,25 dl omenaviinietikka

- Ota kondenssimaitopurkista etiketti pois ja keitä hiljalleen poreilevassa vedessä neljä tuntia, anna hieman jäähtyä, avaa purkki ja kaavi kinuski kulhoon.
- Kiehauta kuohukerma, kaada se kondenssimaitokinuskin päälle ja sekoita tasaiseksi.
- Sekoita lopuksi joukkoon omenaviinietikka

Tarjoiltaessa ota jäädyke irti muotista ja laita tarjoiluastialle. Laita päälle kokonaisia sulatettuja puolukoita sekä kiehuvan kuumaa kinuskikastiketta ja nauti!

Mikko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti