keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Paahtopaistia ja Pommes Boulangère



Nyt kun remontti alkaa olemaan sähkötöiden viimeistelyä vaille valmis, niin jos sitä vaikka aktivoituisi näiden reseptien pariin pitkästä aikaa. Tällä kertaa luvassa yksinkertainen "Sunday roast" -ohje. Itse tykkään tästä kun lihaa kypsentäessä kaikki ihanat lihasnesteet valuvat lihan kypsyessä perunoiden päälle makua antamaan ja kaikki valmistuu samaan aikaan, eräänlainen yhden vuuan ohje siis. Tässä reseptissä ei niinkään grammoilla ole paljoa väliä, eli fiiliksen mukaan vaan. Sivuun tein perus vihersalaatin kaapista löytyneistä aineksista.

Aloitetaan lihasta:
Ota lihanpala huoneenlämpöön muutama tunti ennen valmistusta. Itse käytin tällä kertaa paahtopaistia. Tämmöiset epäsäännöllisen kokoiset palat kannattaa aina sitoa ennen kypsennystä siksi että saadaan koko lihapala kypsymään tasaisesti. Lihan voi marinoida yön yli jos haluaa, tällä kertaa en niin tehnyt. Eli huoneenlämpöinen lihapala sidotaan pötköksi, maustetaan suolalla ja pippurilla ja paistetaan paistinpannulla jokapuolelta kauniin ruskeaksi. Pötkö voi sen jälkeen odottaa että saadaan aterian toinen komponentti uunivalmiiksi.

Pommes boulangère:

n. 500 g jauhoista perunaa, esim rosamunda
2-3 kpl keltasipulia
pullon jämät valko- tai punaviiniä
n. 0,5 l lihalientä
muutama oksa rosmariiniä
merisuolaa
voita

Kuori ja leikkaa sipulit suikaleiksi, karamellisoi hitaasti (n. 30 minuuttia) voin ja rypsiöljyn kanssa paistinpannulla, lisää viini ja keitä se kasaan.
Kuori perunat ja viipaloi ohueksi.
Kiehauta lihaliemi ja lisää sinne rosmariininoksien lehdet.
Lado voideltuun uunin kestävään vuokaan kerroksittain sipulia ja perunaa, aloittaen sipulista ja lopettaen perunaan, väliin voi laittaa myös muutamia voinokareita jos siltä tuntuu.
Kaada lopuksi perunoiden päälle lihalientä sen verran että neste nousee puoleen väliin perunoita.


Homma pakettiin:

Laita perunavuoka uunipellille 180c uuniin kymmeneksi minuutiksi, tiputa lämpö 150c uuniin ja laita lihapala uuniritilällä perunavuoan päälle. Tökkää lihapalaan sisälämpömittari ja kypsennä kunnes lihan sisälämpötila on 47 astetta. Ota liha pois uunista ja peitä kevyesti foliolla (lihan lämpötila jatkaa vielä nousua noin 5 astetta). Nosta uunin lämpötila 190 asteeseen ja jatka perunoiden kypsentämistä kunnes perunat on päältä ruskistuneita ja rapeita.
Leikkaa liha siivuiksi ja nauti!

Mikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti