lauantai 2. maaliskuuta 2019

Sunday roast - kokonainen kananpoikaMikon ensiaskel kohti blogiin palaamista - hänen blogia varten ottamansa kuvat viime viikon sunnuntailounaasta. Ehkä ensi kerralla hän jo innostuu kirjoittamaankin!

Kuten olen aiemminkin kertonut, niin meillä kotona syödään t o d e l l a harvoin lihaa näinä päivinä. Tämä alkoi muistaakseni viime lokakuussa, ja ilman kipuilua on jatkunut tähän asti, ja jatkuu kyllä jatkossakin. Olemme sopineet, että jos tekee mieli lihaa, niin sitä saa kyllä ostaa, mutta silloin ostetaan vain laatua, ja mieluiten luomua ja/tai lähituottajien tuotteita. Uskoisin, että tuon syksyisen päätöksen jälkeen meille on ostettu lihaa ehkä 5 kertaa. Aika vähän, eikö! Tämä ei sillä, että katsokaa kuinka hienoja ihmisiä ollaan, vaan sillä, että katsokaa kuinka helppoa nämä muutokset voivat oikeasti olla, jos ne lähtevät halusta tehdä muutoksia! Me kuitenkin ollaan oltu aikamoisia lihalla mässäilijöitä aimmin. Ja edelleen kyllä herkutellaan lihalla esim ravintoloissa, kun tiedetään, että ravintolalla on sama aatemaailma kuin meillä.

Tää viime sunnuntain kananpoika on itseasiassa ostettu jo aiemmin meidän pakkaseen, ja me koitetaan nyt käyttää sieltä niitä viimeisiä lihatuotteita pois, ettei mene hukkaan. Tämä kyseinen yksilö on kuitenkin luomukanaa, joten sopii ihan hyvin meidän aatemaailmaan. Ja oli kyllä kuulkaa hyvää!

Kana pidetään jäähtyneessä 10% suolaliemessä yön yli. Perusohje suolaliemen tekemiseen on se, että otetaan litra vettä ja laitetaan sinne 100g suolaa, sitten vesi kuumennetaan niin, että suola liukenee.

Ota kana pois, pidä pari tuntia huoneen lämmössä. Mikko kokeili ekaa kertaa meidän hifistely-uunin valmista kokonaisen kanan paisto-ohjelmaa, joka välillä piti kiertoilmaa päällä, mahdollisesti lisäsi kosteutta ja välillä otti kiertoilman pois. Vaikea siis sanoa tämän kyseisen kanan paisto-ohjetta, mutta yleisohje on, että laita kana 160 asteiseen uuniin ja pidä siellä noin tunti.

Kokeile tökkästä terällä kanan paksuimpaan kohtaan, jos sieltä tuleva neste on kirkasta, on kana kypsä. Jos näin, ota kana pois uunista ja nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Sivele kana hunajalla, ripottele pinta kauttaaltaan mausteilla. Mikon mausteseoksessa oli kuivattua laventelia, kuminan siemeniä, korianterin siemeniä, setsuan-pippuria.

Kana uuniin, pidä siellä kunnes kana on kauniin värinen, eli n. 7 min. Mausteiden kuuluu myös hieman paahtua. Ota kana pois, anna levätä noin puolisen tuntia ja tämän jälkeen paloittele annospaloiksi. Muista kaataa paistinliemi annoksen mukaan, on meinaan sairaan hyvää!

Ja sitten se Mikon perinteinen lopetus; "nauti!".

Ps. Jos teet oman sunnuntairoustin näillä samoilla lisukkeilla, niin laita juurekset uuniin 160 asteen vaiheessa n. 30 minuutiksi. Tomaatit pilkottiin mukaan juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti